Informatie

Capiz


Glanzende schalen,waxinehouders, harten doosjes. Stuk voor stuk gemaakt van Capiz schelpen. Het verrassende van deze artikelen is dat de contouren van de Capiz schelp als naden herkenbaar zijn. Deze vrij platte zeeschelpen zijn doorschijnend en worden ook wel pareloesters genoemd.

 

Vroeger, in de Spaanse koloniale tijd, werd de schelp gebruikt voor ruiten in de huizen en kloosters. Tegenwoordig wordt Capiz gebruikt als grondstof voor mooie kunstnijverheidsproducten met een extra decoratief element, zoals waxinelichthouders, lampen, schalen, servetringen en mobiles. Capiz is een vrij platte schelp waar een beetje vlees in zit. Het gedroogde, proteïnevrije vlees wordt verwerkt tot veevoeder. De schelp zelf wordt gebruikt als grondstof voor fraaie producten. Uiteraard mag op de Capiz schelpen door de vissers in de zeeën rond de Filippijnen en Indonesië gewoon worden gevist. Voordat de schelpen klaar zijn om te gebruiken, worden ze schoongemaakt en zo’n 12 uur geweekt in grote teilen. De in de zon gedroogde schelpen worden op grootte, dikte en kwaliteit gesorteerd en afhankelijk van de toepassing verder bewerkt. Omdat de schelp vrij plat is, wordt de schelp voor sommige toepassingen, zoals een mobiele, alleen maar in de gewenste vorm gesneden en ingekleurd.Papier-maché techniek

Voor producten als schalen en windlichten moeten de schelpen wel verder ‘gevormd’ worden. Dit gebeurt volgens een papier-maché techniek. De schelpen worden week gemaakt en om de juiste mal ‘gevouwen’. Om sommige producten extra te verstevigen wordt ook wel een als ondergrond een stuk stof gebruikt. Nadat de basisproducten zijn gedroogd in de zon worden ze met transparante verf in de juiste kleur geverfd en vervolgens voor versteviging met een niet-giftig hars ingekwast.

 

Cottage-industrie

De Capiz producten die Kinta importeert en ondermeer door Wereldwinkel Harlinge worden verkocht. Deze producten worden gemaakt door producenten die wonen in de metropool Manilla, hoofdstad van de Filippijnen. De schelpen worden bewerkt in kleine coöperaties en familiebedrijven die weer worden aangestuurd door Manilla Welcome. Dit familie bedrijf met ongeveer 25 tot 30 medewerkers in dienst, coördineert de productie. Zij kopen de schelpen in en betalen de producenten vooruit. Ook voeren zij de laatste bewerking en kwaliteitscontroles uit. De productie zelf vindt plaats in de zogenaamde cottage-industrie: kleine werkplaatsen waar man en vrouw, jong en oud werkzaam zijn. De producenten werken zes dagen per week en verdienen een inkomen dat ruim boven het minimum ligt, waarvan men de eerste levensbehoefte als voedsel, kleding en huisvesting kan betalen. Dankzij het inkomen behoren de producenten niet meer tot het allerarmste deel van de bevolking. Door de Capiz bestellingen hebben zij het beter.